Na ochranu Tatier vyzýva kompetentných spoločnosť Rodný kruh

12.09.2005 Poprad

Bratislava 12. septembra (TASR) - Na ochranu a múdre spravovanie Tatier ako prírodného a duchovného dedičstva vyzýva všetkých kompetentných spoločnosť Rodný ...
Bratislava 12. septembra (TASR) - Na ochranu a múdre spravovanie Tatier ako prírodného a duchovného dedičstva vyzýva všetkých kompetentných spoločnosť Rodný kruh.

\"Sme proti rozhodovaniu o Tatrách politicky dosadenými neodborníkmi, \" uviedol na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave člen Rodného kruhu a vedecký pracovník Rastislav Jakuš, ktorý sa dlhodobo zaoberá problematikou lykožrúta smrekového. Podľa neho vážne ohrozenie Tatranského národného parku predstavuje pozmeňovací návrh novely stavebného zákona, ktorý presadzuje primátor mesta Vysoké Tatry Ján Mokoš. Jeho prijatím by mestskí poslanci pri schvaľovaní územného plánu rozhodli o umiestnení oblasti cestovného ruchu v chránenom území aj mimo zastavaného územia obce. Prípadným znížením ochrany prírody o dva stupne by bol možný predaj pozemkov vo vlastníctve štátu. \"Politickí nominanti by rozhodovali o rozpredaji najhodnotnejších lokalít, \" dodal Jakuš.
Zároveň Jakuš upozorňuje na nebezpečie veľkoplošných leteckých postrekov insekticídmi. Tie boli uskutočnené v lete 2005 na novembrovou víchricou postihnutých územiach Nízkych Tatier vraj kvôli obave z kalamity podkôrovým hmyzom. Podľa Jakuša insekticídy ako jedovaté látky zabíjajú včely, mravce a všetok hmyz, ryby a vodné živočíchy, môžu spôsobiť vážne zdravotné problémy zvieratám, vtákom i ľuďom. Tiež poškodzujú rastliny, napomáhajú odumieraniu lesa a môžu znečistiť zdroje pitnej vody. \"Tento zásah bol odborne neobhájiteľný, \" dodal Jakuš, pretože na väčšine postriekaných vývratísk nebol nijaký alebo len minimálny nálet podkôrového hmyzu a nebol predpoklad vzniku a šírenia sa kalamity.
 

Vyberte región

mark